SELAMAT HARI GURU 2009

15 05 2009

Setiap 16 Mei, seluruh negara akan mengenag jasa guru-guru dengan sambutan hari guru. Tahun 2009, bertemakan “Guru Pembina Negara Bangsa”.
Pelabagai ungkapan sms diterima drp rakan-rakan guru, tiada pula rakan-rakan lama yang bukan profesion perguruan menghantar sms mengucapkan selamat hari guru, agaknya guru-guru kat Malaysia ni hanya mendapat pengiktirafan dan penghargaan drp komuniti yang sama saja, tapi tak kurang juga ucapan drp pelajar dan bekas pelajar, terima kasih di atas penghargaan.
Guru sememangnya berperanan penting dalam usaha membina negara bangsa, “negara baangsa” merujuk kepada warganegara iaitu pemastautin sesebuah negara. Gurulah yang banyak bergelumang dengan pewaris generasi negara bangsa ini, pelajar lingkungan umur 7 hingga 18 tahun banyak masa dihabiskan bersama guru-guru jika diambilkira masa termasuk aktiviti ko, kelas tambahan, dan pelbagai aktiviti lain.
Semasa menghadiri program kursus pemurnian item sejarah/geografi pmr dan spm di pusat dakwah parlimen Jeli di Bukit Bunga pada bulan April lepas, En Roslan Yusoff Ketua Unit Kajian Kemasyarakatan JPN Kelantan mengenengah satu ungkapan yang sangat releven, “1Kelantan, Pelajar didahulukan, Kecemerlangan diutamakan”, walaupun diubah suai drp gagasan PM DSMNTR, tapi slogan itu ada benarnya, memandangkan kelantan dari segi pencapaian akademik agak ketinggalan, tapi selepas pengenalan Pelan Pembangunan Pendidikan Kelantan (3PK) dan Bluprint Berokuskan Kecemerlangan (BPBK), akan membuahkan pencapaian yang lebih baik.

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


Arkib

Blog Stats

  • 133,904 hits
Advertisements


%d bloggers like this: