Tiga hukuman ajar pelajar nakal

18 05 2009

Ditulis oleh Dari Menara IAB

SEPERTI yang dibincangkan dalam artikel sebelum ini, buku Panduan Tatacara Disiplin Sekolah untuk Guru Besar dan Guru yang diterbitkan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) mentakrifkan ’hukuman biasa’ sebagai hukuman selain daripada pembuangan dan penggantungan. Bagi mengelakkan kekeliruan, KPM turut menyenaraikan empat jenis hukuman biasa yang boleh dikenakan terhadap murid iaitu: Hukuman dera; Penahanan; Denda; dan Amaran.

Tatacara mengenakan hukuman dera atau rotan turut dibincangkan dengan panjang lebar dalam artikel itu. Perbincangan kali ini akan memberi tumpuan kepada tiga jenis hukuman biasa yang lain iaitu penahanan, denda dan amaran. Perlu ditegaskan di sini bahawa hukuman biasa yang dimaksudkan KPM tidak merangkumi tindakan berunsur cacian atau penyeksaan seperti mencela,
memulas telinga, menghenjut beberapakali yang tidak berpatutan sambil memegang telinga, mencubit hingga lebam, mengetuk/menyekel kepala murid, menampar, mendera seperti berlari keliling padang, menjemur dan sebagainya. Perbuatan yang disebutkan ini adalah dilarang secara nyata oleh KPM dan tidak dikategorikan sebagai hukuman biasa.

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


Arkib

Blog Stats

  • 133,713 hits
Advertisements


%d bloggers like this: